Komt hij er dan eindelijk, de langverwachte batterijenrevolutie? Als het aan de Britse ondernemer James Dyson ligt wel. Zijn bedrijf, bekend van de gelijknamige Dyson-stofzuigers, stopt ruim 14 miljoen euro in batterijenontwikkelaar Sakti3, waarmee stofzuigers straks misschien twee keer zolang draadloos kunnen werken.
James Dyson rukt met zijn bedrijf Dyson gestaag op in de stofzuigbranche. Hoewel hij al zo’n 22 jaar geleden begon met de ontwikkeling van zijn filterloze apparaten, is hij nog altijd opzoek naar vernieuwing. Snoerloze stofzuigers zijn zo’n vernieuwing, maar het probleem bij deze nieuwe apparaten is dat de batterij al na twintig minuten weer moet worden opgeladen.
Dat moet beter, zo vindt Dyson. Want hoewel veel technieken zich tegenwoordig razendsnel ontwikkelen, staat die van de batterij zo goed als stil. Ter illustratie: de kracht van een microchip verdubbeld elke achttien maanden, terwijl de kracht van een batterij in een goed jaar slechts met een paar procent toeneemt, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal.
Beperkte batterijduur lastig op te lossen
En Dyson is zeker niet de enige die tegen een beperkte batterijduur aanloopt. Al tientallen jaren worden er honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in verschillende projecten die hier verandering in moet gaan brengen. Het Zuid-Koreaanse Samsung, Microsoft-oprichter Bill Gates en belegger Warren Buffet deden het bijvoorbeeld onlangs nog. Tot op heden echter allemaal zonder groot succes.
In batterijen kun je maar een heel beperkte hoeveelheid energie opslaan. Eén kilo benzine geeft bijvoorbeeld twintig keer meer energie dan een kilo lithium, de stof die zit in de batterijen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons en notebooks. Men kan de batterijen wel groter maken, maar daar is lang niet altijd ruimte voor.
James Dyson vestigt hoop op Sakti3
Met een investering van 15 miljoen dollar, omgerekend zo'n 14,2 miljoen euro, in het Amerikaanse Sakti3 hoopt James Dyson hier verandering in te brengen. Naast Dyson steekt ook autofabrikant General Motors, dat hard op zoek is naar betere batterijen voor elektrische auto's, geld in het bedrijf. In totaal haalt Sakti3 in deze ronde totaal 20 miljoen euro op bij investeerders.
Het Amerikaanse bedrijf, gevestigd Ann Arborn, Michigan heeft nieuwe techniek ontwikkeld. In plaats van de liquide stof die momenteel meestal in een batterij zit, heeft Sakti3 gekozen voor een vaste vorm van lithium, iets waardoor de batterij meer energie zou kunnen opslaan.
Dyson hoopt dat dit de sleutel is tot de fel begeerde doorbraak in de accutechnologie. De Brit is sowieso iemand die graag vernieuwende producten laat ontwikkelen. Hij was 22 jaar geleden de eerste die op grote schaal stofzuigers zonder zak produceerde. Tegenwoordig heeft zijn bedrijf zo'n 2000 wetenschappers en technici in dienst en bezit het ongeveer 3000 patenten.
Afgelopen februari besloot Dyson nog om 8,2 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van een robot die moet gaan schoonmaken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl